*public.site.jump_to_content*

Zöldátállás csak zöld pénzügyi megoldásokkal lehetséges

Zöld tőkepiac, zöld pénzügyi termékek, zöldülő banki törekvések - a zöld pénzügyi megoldások témája köré szerveződött az E21 legutóbbi ülése, ahol a magyar pénzügyi élet jelentős szereplőinek irányadása és szakértői hozzájárulása mellett egyeztettek az alapító tagok.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Csányi Péter az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Szabó Levente az MBH Bank vezérigazgató-helyettese is előadást tartott az Energia21 kezdeményezés áprilisi ülésén. A három vitaindító előadás különböző megközelítsében mutatta be a Világban, Európában és hazánkban zajló zöldátátllás pénzügyi vonatkozásait.

A szakértők elemzéseiből részletes bepillantást nyerhettek az E21 tagjai - többek között - az energiafüggőség hazánk pénzügyi egyensúlyára gyakorolt hatásaiba, a un. zöld tőkepiaci trendekbe, a zöldátállást támogató hatékony tőkeallokációs törekvésekbe és a zöld pénzügyi megoldásokhoz kapcsolódó termékek fejlődésébe.

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

  1. Egyetértünk a Kormány 2024. április 5-én bejelentett energiahatékonyságra fókuszáló otthonfelújítási támogatási programjával. A program eredményeit is figyelembe véve javasoljuk kombinált és egyénre szabott energiahatékonysági beruházások kidolgozását, amik célzottan, környezeti, szociális és gazdasági szempontok vizsgálatának eredményeire alapozva támogatják Magyarország lakosságát.
  2. Szükségesnek látjuk egy nemzetközi viszonylatban is ösztönző mintamodell kidolgozását, amiben a cégek nem teherként, hanem célként tekintenek a fenntarthatósági kritériumokra. Ehhez jelentős szerepvállalással és példamutatással kell hozzájárulni a hazai pénzintézeteknek.
  3. A zöld pénzügyi termékek térnyeréséhez megfelelő tájékoztatást és feltételrendszert kell biztosítani, hogy a társadalom széles rétegei vegyék igénybe ezeket az új típusú lehetőségeket. A hazai pénzintézetek adatfeldolgozási és biztonságos adatmegosztási szerepvállalásának mélyítésével gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá kell tenni a lakossági és vállalati zöldfinanszírozást Magyarországon.
  4. Egyetértünk a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal, miszerint jelentős köz- és magánberuházásokra lesz szükség a nulla vagy közel nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő áttéréshez. Ehhez szükséges, hogy a pénzügyi források áramlása kerüljön összhangba az üvegházhatású gázok alacsonyabb szintű kibocsátása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fejlesztésére irányuló erőfeszítésekkel.