*public.site.jump_to_content*

Egyre távolabb a klímacéloktól - a globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztetett az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozón.

Gelencsér András klímakutató, a Pannon Egyetem rektora a fenntarthatóságról és annak alapproblémáiról tartott előadást az est nyitányaként. A szakember vitaindítójában külön fejezetet szentelt a tudomány és politika kapcsolatának, az általános megoldási lehetőségek számbavételének és elemzésének, a témában jelenleg is zajló folyamatok gazdasági vetületeinek.

A geotermikus energiában rejlő lehetőségeit, hazánk geotermikus potenciálját mutatta be Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapítótagja. Előadásában kitért a témához kapcsolódó kockázatokra, stratégiákra és magyarországi trendekre, valamint bemutatott egy közelmúltban kidolgozott elméleti mintaprojektet is.

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

 

1. A Párizsi Megállapodásban meghatározott klímacéloktól egyelőre globálisan távolodunk. A klímapolitikai céljainkat és a fenntartható fejlődési fordulatot akkor tudjuk sikerre vinni, ha azok a gazdasági fejlesztés valamennyi döntésében megjelennek, részei a gazdaság racionális működtetésének, támogatva a technológiai fejlődést, versenyképességet és jóllétet.

 

2. Hazánk fokozódó energiaigényét jórészt megújulókkal elégíthetjük ki, miközben törekednünk kell a magyarországi fosszilis energia csökkentésére, valamint újabb alternatívák kutatására és gyakorlati hasznosítására.

 

3. A klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez strukturált gondolkodás mentén, a valós globális helyzet és trendek maximális figyelembevételével, a jövő generációinak jólétét és jóllétét szem előtt tartva kell alkalmazkodnunk.

 

4. A geotermikus energia kiaknázásához szükséges, már meglévő hazai mérési adatokat javasoljuk egységes adatbázisba rendezni. Az adatbázisokat elemezni és közzétenni szükséges annak érdekében, hogy a geotermikus energia fenntartható és gazdaságos felhasználása elindulhasson Magyarországon.

 

5. A sekély geotermikus energia felhasználását növelni szükséges a megfelelő adottságokkal rendelkező területeken. Ennek ösztönzésére átfogó kormányzati támogatás bevezetését javasoljuk.

 

6. A geotermia hazánk energiaszuverenitásának egyik alapvetése lehet megfelelő szabályozási környezet megteremtésével, valamint fenntartható, gazdaságos és hatékony termelési és felhasználási stratégia kidolgozásával.