*public.site.jump_to_content*

Az atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába.

Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga. Az E21 Kezdeményezés tagjai az atomenergia terén is ajánlásokat fogadtak el, amit 3+1 pontban fogalmaztak meg, melyek első és egyik legfontosabb üzenete, hogy a párizsi klímacélok teljesítése jelen pillanatban csak az atomenergiával képzelhetőek el. Az E21 ülésén részt vett Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke is.

Az ülésen az E21 tagjai sorából a szakterületükön elismert szakemberek osztották meg tudásokat és véleményüket az atomenergiáról.

Az ülésen előadást tartottak az E21 tagjai közül: Fichtinger Gyula, hőfizikus mérnök, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója; Horváth Ákos, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Gábor fizikus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet igazgatója is.

 

Az E21 által elfogadott ajánlások:


1) A párizsi klímacélok nem érhetők el atomenergia nélkül.


2) A biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van az atomenergia alkalmazása során. A biztonságos üzemeltetés garanciája a társadalom minden szegmensét elérő tudásátadás, a hiteles tájékoztatás, valamint a széles oktatási, képzési és kutatási bázis fenntartása.

3) Az SMR technológia hazai alkalmazásának vizsgálata esetén alapos, körültekintő szabályozási, gazdasági, társadalmi szempontok együttes figyelembevételét javasoljuk.

+1) Elismerjük a nukleáris hulladék feldolgozásának és elhelyezésének segítését célzó hazai kutatásokat.
Javasoljuk a kutatási munka folytatásának támogatását minden eszközzel.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.